Vesla

(177 izdelkov)

Vesla so obvezna oprema vsakega, ki rad pluje po vodnih poteh v manjših plovilih ali uživa na SUPu. Poznamo različne materiale, dolžine in oblike, vsaka vrsta pa ima svoje prednosti in slabosti.

Prva lastnost, ki jo je dobro vzeti v obzir pri izbiri vesla, je dolžina. Ta bi morala biti določena glede na širino plovila in stil veslanja. Daljša vesla dajo večjo moč z vsakim zaveslajem, zaradi česar so odlična za veslanje na dolge proge, po drugi strani pa so lahko prevelika za manjše prostore. Krajša vesla pa omogočajo lažje upravljanje, primerna so za vse širine poti, a zahtevajo veš zaveslajev za enako prepotovano pot kot daljša vesla.

Druga pomembna lastnost je material. Lesena vesla so poceni, lahka in imajo klasičen izgled. Zahtevajo pa več vzdrževanja kot ostali materiali, saj so lahko občutljiva na poškodbe zaradi izpostavljenosti soncu in vodi. Plastična vesla so vzdržljiva, ugodna in zahtevajo malo vzdrževanja. Zaradi tega so odlična za ležerno veslanje, po drugi strani pa nimajo nujno enakih zmogljivosti kot ostali materiali. Izbereš lahko tudi vesla iz karbona, ki so neverjetno lahka in močna, zaradi česar so najboljša izbira za profesionalne veslače in tiste, željne visokih zmogljivosti. Za rekreativne veslače so takšna vesla morda predraga in nepotrebna.

Oblika lopatice na koncu vesla je tudi pomembna pri razmisleku. Širša lopatica daje več moči, zaradi česar je odlična za dolga potovanja, ožja lopatica pa je primernejša za krajše dolžine. Oblika je lahko tudi zaobljena ali pravokotna, pri čemer je slednja boljša za plitve vode.

Še zadnja pomembna lastnost – oprijem vesla mora biti udoben in varen. Dobro mora odgovarjati velikosti tvoje dlani in ne sme drseti, ko je veslo mokro. Pred izbiro vesla dobro premisli o dolžini, materialu, obliki lopatice ter oprijemu, saj bo pot le tako gladka in udobna.

Pokaži več
Nasveti 0
177 izdelkov
Razvrsti:
  • Priljubljenost
  • Cena (najnižja naprej)
  • Cena (najvišja naprej)
  • Št. trgovin
  • Popust (najvišji naprej)
  • Naziv izdelka (A - Z)
  • Naziv izdelka (Z - A)

Želiš med prvimi izvedeti za najboljše sezonske ponudbe? Prijavi se na e-novice, ki jih tedensko pripravljamo zate.

Vnesi pravilen e-naslov

Tvoja prijava morda še ni dokončana. Če se prijavljaš prvič, odpri svoj e-poštni nabiralnik in klikni na povezavo v sporočilu. Preveri tudi neželeno pošto.

® 2024 Ceneje d.o.o., del skupine Heureka